01/5554-300 01/5554-333
komunalac@komunalac-samobor.hr Ulica 151. samoborske brigade HV 2
Radno vrijeme pon-pet 7 - 15
povratak

Srebro za Komunalac na 15. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2017

24
10
Srebro za Komunalac na 15. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2017

Boks s vrtuljkom za kontejnere za prikupljanje miješanog i odvojenog komunalnog otpada nagrađen je srebrnom medaljom na 15. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2017.

Samoborski Komunalac s velikim je uspjehom predstavio svoj izum na 15. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA održanoj od 19. - 21. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

U tri dana trajanja izložbe predstavljeno je oko 150 inovacija iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Kine, Irana i Libanona, a Komunalac je bio dio izložbenog dijela Društva inovatora DIATUS. Sadržaj izložbe bio je iznimno šarolik, pa su posjetitelji mogli razgledati inovacije u svim područjima - od praktičnih za svakodnevnu uporabu do znanstvenih projekata i otkrića. Zlatna, srebrna i brončana odličja inovatorima su uručili prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Stručnog ocjenjivačkog suda izložbe i mr.sc. Petar Čovo, potpredsjednik Udruge inovatora Hrvatske. 

Boks s vrtuljkom za prikupljanje miješanog i odvojenog komunalnog otpada, poznatiji kao nositelj akcije Zavrtimo otpad, prepoznat je kao idealno rješenje za prikupljanje otpada u višestambenim zgradama.

Naime, osim velikog doprinosa očuvanju okoliša, ovaj sustav je financijski najprihvatljiviji korisnicima zbog mogućnosti zadržavanja postojeće opreme, odnosno spremnika i kontejnera. Nadalje, sunce zagrijava krov, a ne spremnike, stoga je izbjegnuto zagrijavanje plastike i poticanje fermentacije što znači da nema neugodnih mirisa. Vrtuljak, kao nositelj inovacije, omogućava maksimalnu prilagodbu Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom, a mogućnost nadogradnje otvara prostor za još veći udio odvojeno prikupljenog otpada u budućnosti. 

Nakon uspješnog predstavljanja boksa na 9. Međunarodnom sajma zaštite okoliša i komunalne opreme (EMAT) u Zagrebu i 50. Međunarodnom sajmu (MOS) u Celju, Komunalac je na prvoj izložbi nagrađen srebrnom medaljom što je velik uspjeh za samoborsku inovaciju.